ЕКОЛОГІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ КОНЦЕНТРАЦІЇ ФТОРУ У ПИТНІЙ ВОДІ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ТА АНАЛІЗ ВПЛИВУ НА ЗДОРОВ’Я НАСЕЛЕННЯ - Торонченко, О.М. (Світ медицини та біології, 2013)
Територія Полтавської області належить до бучацької фтороносної гідрогеологічної провінції, підземні води якої характеризуються підвищеним вмістом фтору. Споживання води з понаднормовим вмістом фтору є причиною ендемічного флюорозу у населення області, насамперед дитячого віку. Найвищі показники захворюваності на флюороз дитячого населення зафіксовані у Пирятинському, Лубенському, Великобагачанському, Машівському районах. Для недопущення фторзалежних захворювань населення області необхідні ґрунтовні впровадження індивідуальних та колективних профілактичних заходів, пошук та розробка нових безпечних технологічних методів дефторування питної води.