ОСОБЛИВОСТІ ГОРМОНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДІ НА НЕСТАНДАРТНЕ СИЛОВЕ НАВАНТАЖЕННЯ У АТЛЕТІВ І НЕТРЕНОВАНИХ ЮНАКІВ - Чернозуб, А.А. (Світ медицини та біології, 2013)
У роботі відображені результати експериментальних досліджень щодо особливостей зміни рівня гормонів кортизолу та тестостерону в крові атлетів і нетренованих юнаків у відповідь на гостре нестандартне силове навантаження. Встановлено, що використання нестандартного силового навантаження, яке відрізняється високою інтенсивністю при незначному обсязі роботи від найбільш часто використовуваних в атлетизмі, підвищує рівень досліджуваних гормонів в крові в процесі тривалих занять атлетизмом не залежно від рівня тренованості юнаків. Однак, результати первинного контролю гормональної відповіді на запропоноване навантаження, демонструють досить істотне зниження вмісту кортизолу та тестостерону в крові як атлетів так і нетренованих юнаків. У свою чергу виявлено, що незалежно від характеру гормональної відповіді на гостресилове навантаження, фіксоване протягом трьох місяців занять атлетизмом, морфометричні показники та силові можливості організму учасників обох груп демонструють позитивну динаміку зростання.