ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК РІВНЯ ЗАХВОРЮВАНОСТІ ЗУБІВ З ЯКІСНИМИ ПОКАЗНИКАМИ ДЕРМАТОГЛІФІКИ У СОМАТИЧНО ЗДОРОВИХ ЧОЛОВІКІВ З РІЗНИХ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - Шінкарук-Диковицька, М.М. (Світ медицини та біології, 2013)
Наведені результати аналізу кореляцій між стоматологічним і дерматогліфічним статусами соматично здорових чоловіків, поділених на групи за етно-територіальними регіонами України. Показана наявність малочисельних достовірних, переважно зворотних слабких та середньої сили зв’язків, між інтенсивністю ураження зубів карієсом (більшою мірою), а також між резистентністю емалі зубів до карієсу (меншою мірою) і якісними дерматогліфічними показниками. У чоловіків південного та західного регіонів України, порівняно з іншими регіонами, виявлені більш значні як за кількістю, так і за силою, кореляції між інтенсивністю ураження зубів карієсом та якісними дерматогліфічними показниками, а також малочислені зв’язки між резистентністю зубів до карієсу та якісними дерматогліфічними показниками.