УЛЬТРАМІКРОСКОПІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ТИМУСА БІЛИХ ЩУРІВ В УМОВАХ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ІМУНОСТИМУЛЯЦІЇ - Бобришева, І.В. (Світ медицини та біології, 2013)
В роботі вивчені особливості ультрамікроскопічної будови тимуса білих щурів-самців репродуктивного періоду в умовах експериментальної імуностимуляції. Встановлено, що для тимуса щурів характерна висока ступінь реактивності у відповідь на введення імуномодулятора імунофана, що виявляється в посиленні лімфоцитопоезу внаслідок збільшення мітотичної активності тимоцитів підкапсулярної та кортикальної зон тимічних часточок; проліферації та підвищенні функціональної активності епітеліоретикулоцитів; зростанні фагоцитарної активності тимуса. Найбільш виражені зміни ультраструктури тимуса спостерігаються на 7 добу спостереження. Підвищена реактивність тимуса зберігається протягом 30-ти діб після введення імуностимулятора.