РОЗВИТОК ТА СТАНОВЛЕННЯ ТОПОГАФІЇ СКЛАДОВИХ КОМПОНЕНТІВ СФІНКТЕРНОГО АПАРАТУ ПОЗАПЕЧІНКОВИХ ЖОВЧНИХ ПРОТОК У ЗАРОДКІВ ТА ПЕРЕДПЛОДІВ ЛЮДИНИ - Цигикало, О.В. (Світ медицини та біології, 2013)
З метою вивчення особливості розвитку та становлення топографії складових компонентів замикального пристрою спільної жовчної протоки в ранньому періоді онтогенезу досліджено 62 препарати зародків та передплодів людини 4,5-80,0 мм тім’яно-куприкової довжини (ТКД). Встановлено, що закладка спільної жовчної протоки, дванадцятипалої кишки, внутрішньо- та позаорганних судин відбувається на 4-му тижні внутрішньо¬утробного розвитку. Злиття спільної жовчної та підшлункової проток, формування оболонок дванадцятипалої кишки, вогнища внутрішньоорганного судиноутворення виявлені у зародків 11,0-13,5 мм ТКД (кінець 6-го тижня розвитку). Становлення топографії сфінктерного апарату термінального відділу спільної жовчної протоки розпочинається на початку передплодового періоду. Сполучення просвітів спільної жовчної протоки та дванадцятипалої кишки виявлено у передплодів 20,0-21,0 мм ТКД (кінець 7-го тижня розвитку). Формування великого сосочка дванадцятипалої кишки простежується у передплодів 21,0-23,0 мм ТКД (початок 8-го тижня розвитку). Наприкінці 10-го тижня розвитку (передплоди 48,0-53,0 мм ТКД) завершується становлення просторової будови сфінктерного апарату термінального відділу спільної жовчної протоки: вона набуває косого спрямування в стінці дванадцятипалої кишки, оточена її м’язовою оболонкою, має клапанний апарат у вигляді складок слизової оболонки, підслизове венозного сплетення.