РОЛЬ ФАКТОРУ НЕКРОЗУ ПУХЛИН-Α ПРИ КОМОРБІДНОСТІ АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ ТА ОЖИРІННЯ - Амбросова, Т.М. (Світ медицини та біології, 2013)
ФНП-α – прозапальний цитокін, підвищений рівень якого в плазмі при ожирінні пов’язаний з розвитком гіперглікемії та інсулінорезистентності. ФНП-α розглядається як медіатор інсулінорезистентності, що пов’язано з тим, що експресія ФНП-α найбільш виражена в адипоцитах вісцеральної жирової тканині, також при ожирінні з ліпоцитів під впливом ліпопротеїнліпази вивільняється надмірна кількість жирних кислот, які знижують чутливість печінки та інших тканин до інсуліну за рахунок порушень у пострецепторній передачі інсулінового сигналу. Вісцеральна жирова тканина є головним джерелом вільних жирних кислот. При збільшенні вільних жирних кислот в портальному кровотоці та за умов гіперактивації ФНП-α порушується робота інсулінових рецепторів, що призводить до посилення ліпогенезу та інсулінорезистентності. Данні наукових досліджень свідчать про те, що ФНП-α надлишково синтезується жировою тканиною при асоціації артеріальної гіпертензії та ожиріння і відіграє значну роль у розвитку інсулінорезистентності. Активація експресії ФНП-α сприяє прогресуванню дисметаболічних порушень при коморбідності артеріальної гіпертензії та ожиріння.