МОЖЛИВІСТЬ ОЦІНКИ БАЛАНСУ ВЕГЕТАТИВНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ У ХВОРИХ НА ПЕРСИСТУЮЧУ ФОРМУ ФІБРИЛЯЦІЇ ПЕРЕДСЕРДЬ - Соловйов, О.В. (Світ медицини та біології, 2013)
Актуальність проблеми вивчення фібриляції передсердь (ФП), насамперед, зумовлена тим, що наявність цього порушення ритму серця достовірно підвищує відносний ризик загальної та серцево-судинної смертності. В даний час ФП розглядається як потенційно летальну аритмію, враховуючи широкий спектр її негативних наслідків, пов’язаних не тільки з істотним погіршенням якості життя, але і значним підвищенням частоти серйозних ускладнень і смерті. При наявності у хворого ФП підвищується ризик розвитку інсульту, а смертність приблизно в 2 рази вища ніж у людей із синусовим ритмом. Виникнення частих пароксизмів ФП сприяє електричному і анатомічному ремоделюванню міокарда, знижує скорочувальну функцію серця, збільшує частоту розвитку тромбоемболічних ускладнень, загальну смертність і знижує якість життя пацієнтів. Незважаючи на більш ніж вікову історію вивчення ФП і великий обсяг накопичених даних багато питань, що стосуються патогенезу ФП, досі залишаються недостатньо вивченими. Зокрема, це питання, пов’язані з роллю ВНС у патогенезі даної аритмії. Наукова і практична актуальність пошуку відповідей на ці питання не викликає сумніву, так як більш точне знання особливостей патогенезу ФП може відкрити нові можливості для її лікування. Цим і визначається необхідність продовження досліджень у даному напрямку.