КЛІНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОЗВИТКУ КОМПЕНСАТОНО-ПРИСТОСУВАЛЬНИХ ЯВИЩ ПРИ ХРОНІЧНОМУ ОРГАНІЧНОМУ ЗАПОРІ У ДІТЕЙ - Боднар, Г.Б.; Мітін, С.В. (Світ медицини та біології, 2013)
В статті наведені результати комплексного обстеження дітей із хронічним органічним запором зумовленим вродженою вадою ТК (доліхосигма), вивчена анатомо-топографічні характеристика та стан моторно-евакуаторної функції ТК, особливості розвитку компенсаторно-пристосувальних явищ верхніх відділів травного тракту методом рентгенконтрасного дослідження. Встановлено, що завдяки регуляторним змінам моторної та евакуаторної активності шлунка та кишечнику досягається координована діяльність системи органів травлення. По мірі прогресування хронічного запору зумовленого доліхосигмою зростає частота морфо-функціональних змін шлунка та тонкої кишки. При доліхосигмі виявляються рентгенологічні ознаки змін шлунково-кишкового тракту, які свідчать про компенсаторно-пристосувальні явища, які спрямовані на затримку вмісту впродовж усього шлунково-кишкового тракту.