ВПЛИВ ПОСТІНСУЛЬТНОГО ЗАСТОСУВАННЯ ПІОГЛІТАЗОНУ НА ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН ПІСЛЯ ІШЕМІЧНИХ АТЕРОТРОМБОТИЧНИХ ГЕМІСФЕРАЛЬНИХ ІНСУЛЬТІВ У ПАЦІЄНТІВ З АБДОМІНАЛЬНИМ ОЖИРІННЯМ - Дельва, М.Ю. (Світ медицини та біології, 2013)
Нами вивчено вплив постінсультного прийому піоглітазону (30 мг на добу) протягом 90 днів на функціональний результат після ішемічних атеротромботичних гемісферальних інсультів у пацієнтів з абдомінальним ожирінням ІІ ступеня (ст.). Досліджено 63 пацієнта з абдомінальним ожирінням ІІ ст. без цукрового діабету у віці 67,9±0,7 років (44% жіночої статі). 31 пацієнт розпочинав прийом піоглітазону протягом перших 72 годин після розвитку інсульту, а 32 пацієнта склали контрольну групу. Всі пацієнти були умовно співставні за показниками шкали інсульту Національного інституту здоров’я на момент госпіталізації, за розмірами церебральних інфарктів і за рівнем доінсультної інвалідизації. «Умовно сприятливий» функціональний результат приймався за модифікованою шкалою Ренкіна (МШР) ≤2 балів і за індексом Бартел (ІБ) ≥85 балів. Функціональний стан пацієнтів оцінювали на момент виписки зі стаціонару, через 4 і 12 тижнів після розвитку інсульту. При виписці зі стаціонару не спостерігалося будь-якої різниці в частоті певних функціональних станів в обох групах пацієнтів. Однак, у більш пізні терміни прийом піоглітазону асоціювався з «умовно сприятливими» функціональними результатами. Так, згідно МШР «умовно сприятливі» функціональні стани достовірно частіше спостерігалися в групі піоглітазону (відношення шансів (ВШ) 3,70, 95% довірчий інтервал (ДІ), 1,26-10,13, р=0,028 через 4 тижні; ВШ 3,68, 95% ДІ, 1,18-10,60, р=0,04 через 12 тижнів після інсульту). Подібні ж результати були отримані і згідно ІБ (ВШ 3,89, 95% ДІ, 1,29-10,85, р=0,025 через 4 тижні; ВШ 4,04, 95% ДІ, 1,22-12,11, р=0,03 через 12 тижнів після інсульту). Постінсультний прийом піоглітазону асоціюється з достовірно більшою ймовірністю розвитку «умовно сприятливих» функціональних результатів після атеротромботичних інсультів у пацієнтів з абдомінальним ожирінням.