СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНІ ПОКАЗНИКИ ЛІВОГО ШЛУНОЧКА У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНІ ГЕПАТИТИ - Потяженко, М.М.; Савченко, М.О. (Світ медицини та біології, 2013)
Серцева недостатність буває безпосередньою причиною смерті хворих із хронічною патологією печінки. Її розвиток обумовлює зниження скоротливої функції міокарда, перебудову загальної гемодинаміки, прогресування дистрофії міокарда як наслідок виражених обмінних процесів. У відповідь на перевантаження змінюються структура і функції серця, розвивається його ремоделювання. При цьому збільшується маса міокарда, розвиваються фіброз строми і дилатація серцевих порожнин, а також змінюються геометричні характеристики шлуночків.