ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК МІЖ ОКСИДАТИВНИМ СТРЕСОМ І ІНТЕНСИВНІСТЮ АПОПТОЗУ НЕЙТРОФІЛІВ ПРИ ЧЕРЕПНО-МОЗКОВІЙ ТРАВМІ І ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ - Мерецький, В.М.; Корда, М.М. (Світ медицини та біології, 2013)
Досліджено взаємозв’язок між ступенем оксидативного стресу у нейтрофілах крові та інтенсивністю апоптозу нейтрофілів при експериментальній черепно-мозковій травмі на фоні стрептозотоцин-індукованого цукрового діабету. Встановлено, що за умов ЧМТ спостерігається різке зростання продукції активних форм кисню, збільшення кількості анексин V позитивних клітин, що сягає максимуму на 5 добу спостереження, і фракції лейкоцитів, позитивних за пропідію йодидом, особливо у періоді ранніх проявів після травми. Супутній цукровий діабет призводить до більш вираженого зростання явищ апоптозу і вільнорадикального окиснення в нейтрофілах. Зроблено висновок, що при ЧМТ, цукровому діабеті і, особливо, при ЧМТ на фоні цукрового діабету підвищується інтенсивність апоптозу нейтрофілів крові. Активність апоптотичних процесів корелює з вираженістю оксидативного стресу в нейтрофілах.