АНАЛІЗ МОРФОЛОГІЧНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ОСТАТОЧНОЇ НИРКИ ПЛОДІВ ЩУРІВ, ЩО РОЗВИВАЛИСЬ ПІД ВПЛИВОМ НИМЕСУЛІДУ - Шепітько, В.І.; Харченко, С.В. (Світ медицини та біології, 2013)
Вивчено остаточні нирки ембріонів і плодів щурів з 12 по 22 добу ембріогенезу, що протікав під впливом німесуліду. Встановлено, що німесулід порушує нормальний органогенез метанефросу. Зміни морфології органу проявляються вперше в 18-ти добовому віці і є найбільш вираженими в цей період пренатального розвитку. Наявність нефронів без судинних клубочків в ниркових тільцях, повнокров’я судин і ділянки крововиливів викликані впливом всіх трьох доз німесуліду (терапевтичної, сутоксичної і токсичної). Чітко виражений лінійний дозозалежний ефект.