ВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ НИЗЬКОМОЛЕКУЛЯРНОЇ ФРАКЦІЇ (до 5 кДа) КОРДОВОЇ КРОВІ У СКЛАДІ ОЧНОГО ГЕЛЮ НА РЕГЕНЕРАЦІЮ РОГІВКИ ПІСЛЯ МЕХАНІЧНОГО УШКОДЖЕННЯ - Дьомін, Ю.А.; Гулевський, А.К.; Сейдалієва, З.А.; Воліна, В.В.; Моїсеєва, М.М. (Світ медицини та біології, 2013)
У роботі на експериментальній моделі механічного пошкодження рогівки вивчався вплив низькомолекулярної фракції (до 5 кДа) кордової крові людини (ФККЛ) у складі очного гелю на репарацію рогівки. За допомогою методів гістоморфологіі встановлено, що застосування гелю, що містить ФККЛ, прискорювало диференціювання переднього епітелію в області дефекту рогівки, нормалізацію структури строми і відновлення її прозорості в більш короткі терміни після експериментального механічного пошкодження рогівки в порівнянні з препаратом порівняння "Актовегін" ®. Отримані в даній роботі експериментальні дані потребують подальшого вивчення механізмів впливу ФККЛ у складі очного гелю на процеси відновлення в пошкодженій рогівці з метою розробки в офтальмології нових підходів і методів при лікуванні дефектів рогівки, що запобігають розвитку запальних ускладнень і сліпоти.