МОРФОЛОГІЧНИЙ СТАН ЕКСТРАОРГАННОГО КРОВОНОСНОГО РУСЛА ШИШКОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ ЩУРІВ ЗА УМОВ ГОСТРОГО ІММОБІЛІЗАЦІЙНОГО СТРЕСУ ТА ЦІЛОДОБОВОГО ОСВІТЛЕННЯ - Пшиченко, В.В.; Волобуєв, М.А. (Світ медицини та біології, 2013)
Проведені дослідження щодо вивчення особливостей екстраорганного кровоносного русла шишкоподібної залози щурів та морфологічних проявів реологічних властивостей крові після 5-годинного іммобілізаційного стресу та гіпофункції шишкоподібної залози. Встановлено, що в кровоносних судинах венозного типу відбуваються порушення кровотоку, внаслідок адгезії еритроцитів, сепарації крові, некрозу та лізису еритроцитів, а також порушення цілісності судинної стінки. Встановлено, що дані морфологічні порушення супроводжуються пригніченням функціональної активності шишкоподібної залози.