АНТИМІКРОБНИЙ ТА АНТИФУНГІЦИДНИЙ ПОТЕНЦІАЛ 3 % МАЗІ КОМПОЗИЦІЙНОЇ СУМІШІ ПОХІДНИХ Γ-КРОТОНОЛАКТОНУ ТА ZN-КАРНОЗИНУ - Сидорчук, С.Г.; Огоновський, Р.З.; Пастернак, Ю.Б. (Світ медицини та біології, 2013)
Метою роботи було встановлення в порівняльному аспекті величини антимікробної активності 3 % мазі композиційної суміші похідних γ-кротонолактону та Zn-карнозину в умовах in vitro. Антимікробну та антифунгіцидну дії вивчали за допомогою методу дифузії у агар. Як тест-мікроорганізми були використані еталонні штами бактерій та грибів: Staphylococcus aureus ATCC 25923, Esherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Enterococcus faecalis 6783, Bacillus subtillis ATCC 6633, Candada albicans ATCC 184. Виявлено, що досліджувана мазь композиційної суміші володіє антимікробними та антифунгіцидними властивостями, у всіх тест-культурах зона затримки росту перевищувала 20 мм, що згідно з прийнятою шкалою, свідчить про високу чутливість мікроорганізмів до запропонованого фармакологічного засобу. Отримані дані при порівняльному дослідженні вказали, що за своєю активністю 3 % мазь композиційної суміші не поступався, а в багатьох випадках перевищує потенціал такого вітчизняного препарату, як мазі "Метилурацил з мірамістином", яка у даний час найчастіше застосовуються у клінічній практиці для лікуванні інфікованих та асептичних ран м’яких тканин у ранніх термінах їх перебігу.