ВПЛИВ КОМБІНОВАНОЇ ДІЇ ЛАЗЕРНОГО ОПРОМІНЕННЯ ТА ЕЛЕКТРОСТИМУЛЯЦІЇ НА ВІДНОВЛЕННЯ МІМІЧНИХ М’ЯЗІВ ПРИ НЕЙРОПАТІЇ - Шовкова, Н.І. (Світ медицини та біології, 2013)
В експерименті досліджено вплив електростимуляції в поєднанні з лазерним опроміненням на регенерацію м’язових волокон після атрофічно-деструктивних змін, які розвиваються в умовах експериментальної нейропатії лицевого нерва. Встановлено, що ступінь атрофії і деструктивних змін в міогенних та судинних компонентах мімічних м’язів знаходиться в прямій залежності від терміну нейропатії. Застосування лазеро- та кінезіотерапії інтенсифікує репаративну регенерацію, що суттєво скорочує термін відновлення структурно-функціональних властивостей мімічних м’язів в умовах нейропатії лицевого нерва.