ВИКОРИСТАННЯ АУДІОЗАПИСІВ ОСНОВНИХ АУСКУЛЬТАТИВНИХ ФЕНОМЕНІВ ДЛЯ ВДОСКОНАЛЕННЯ ПРАКТИЧНИХ НАВИЧОК СТУДЕНТІВ - Демчук, Г.В.; Константинович, Т.В. (Світ медицини та біології, 2013)
З метою формування навичок аускультації пацієнта ми розробили методику прослуховування дихальних та кардіальних шумів, тонів серця, які записані у MP3 форматі. Протягом заняття викладач пропонує прослухати аудіозапис з основними звуковими феноменами відповідно до теми заняття, пояснюючи особливості звучання, місця вислуховування, механізми формування, характеристики звуків. Через певний проміжок часу повторно проводиться прослуховування записів, після якого студентам пропонується назвати відповідні аускультативні феномени та описати причину їх утворення. Методика була застосована на практичних заняттях з пропедевтики внутрішньої медицини при навчанні студентів 2 підгруп (24 чоловіки) – основна група (ОГ). Для порівняння були відібрані 2 підгрупи (23 чоловіки), в яких заняття проводились за звичайною методикою – контрольна група (КГ). Середній бал успішності до застосування методики склав 3,4 бали в ОГ та 3,5 балів в КГ. Ефективність зазначеної методики оцінювалась за середнім балом успішності на заняттях та рівнем виживання знань через 2 місяці після заняття. Після проведення 2-х занять з застосуванням аудиозаписів середній бал успішності в ОГ склав – 3,8 бали, в КГ – 3,3 бали. Виживання знань через 2 місяці в ОГ було 70%, в КГ – 44%. Таким чином, запропоноване прослуховування аудиозаписів аускультативних феноменів на практичному занятті з пропедевтики внутрішньої медицини є високоефективним та зручним методом покращення навчання студентів, чудовим засобом тренування практичних навичок з аускультації пацієнта.