МОВНА ПРОБЛЕМА В ІНОЗЕМНИХ СТУДЕНТІВ-МЕДИКІВ (З АНГЛОМОВНОЮ ФОРМОЮ НАВЧАННЯ) ТА ШЛЯХИ ЇЇ ПОДОЛАННЯ - Йолтухівський, М.В.; Омельченко, О.Д.; Гусакова, І.В.; Богомаз, О.В.; Кузмінський, Я.В. (Світ медицини та біології, 2013)
Десятирічний досвід викладання нормальної фізіології студентам-іноземцям англійською мовою на кафедрі нормальної фізіології Вінницького національного медичного університету ім.М.І.Пирогова дозволяє стверджувати, що однією з найвагоміших проблем роботи з таким контингентом студентів є специфіка володіння ними англійською мовою. Студенти-іноземці перших курсів мають різний лексичний запас (від вільного володіння мовою до слабкого її знання) і певну (часто регіональну) специфіку конструювання речень. Різнорідність студентів (у плані опанування мови) потребує від викладача специфіки побудови заняття таким чином, щоб студенти з різним її знанням зрозуміли матеріал заняття, могли відповісти на запитання, які задає викладач, та виконати практичну роботу, не втрачаючи при цьому зацікавленості до матеріалу. З цією метою під час проведення заняття з фізіології доцільно:-забезпечити чітку послідовність та логічність розгляду матеріалу заняття, - користуватися невеликим лексичним запасом широковживаних слів (проте достатнім для повноцінного розгляду матеріалу заняття),-формулювати запитання таким чином, щоб вони були легко зрозумілими для студентів і потребували конкретної лаконічної відповіді,-забезпечити максимальну наочність теоретичного і експериментального матеріалу з візуалізацією аудитивної інформації, широко використовуючи комп’ютерні освітні та тестуючи програми, підручники та атласи з ілюстраціями,-здійснювати тестування у кінці заняття після всебічного аналізу матеріалу заняття.