ПРОБЛЕМИ ВИКЛАДАННЯ НОРМАЛЬНОЇ ФІЗІОЛОГІЇ У ІНОЗЕМНИХ СТУДЕНТІВ - Йолтухівський, М.В.; Дацишин, П.Т.; Гусакова, І.В.; Шаповал, О.М.; Бєлік, Н.В. (Світ медицини та біології, 2013)
До 1992 року на кафедрі нормальної фізіології Вінницького національного медичного університету ім. М.І.Пирогова навчалися студенти-іноземці, які оплачували навчання за рахунок державного бюджету (це були гарно підготовлені іноземні громадяни, які пройшли відбір у своїх країнах на можливість навчання за кордоном). Сьогодні на кафедрі навчаються іноземні громадяни, які мають можливість (згідно договору) заплатити за своє навчання. Досить часто вони мають слабку підготовчу базу (з фундаментальних дисциплін) та несформовану навчальну мотивацію. Існує низка проблем у плані їх адаптаціїдо навчання в Україні та отримання ними достатнього рівня підготовки.По-перше, мовна проблема. Російськомовні іноземні студенти мають протягом навчання на підготовчому факультеті та першому курсі університету засвоїти певний лексичний запас, вміти конструювати речення та розуміти смислове знання усної мови. Враховуючи це, викладання матеріалу з нормальної фізіології має бути чітким, схематизованим, логічно впорядкованим і максимально ілюстративним. Доцільно широко використовувати граф-логічні схеми, таблиці, фільми та комп’ютерні програми. Друга проблема, з якою стикаються викладачі, - дисципліна. Запізнення на перші пари, велика кількість пропущених занять та лекцій, намагання швидко та без зусиль їх відробити – це неповний перелік дисциплінарних порушень. На нашу думку, їх усунення можливе лише у тісній співпраці з деканатом іноземних студентів(і при вимогливому підході до студентів). Паралельно надзвичайно вагомим є формування навчальної мотивації та навиків отримання знань. Щоденна перевірка підготовки до заняття, негативні оцінки у разі відсутності знань з наступним їх перескладанням, модульний контроль та екзаменаційна сесія у кінці року є досить ефективними у цьому відношенні.