ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ КЛІНІЧНОГО МИСЛЕННЯ У ІНОЗЕМНИХ СТУДЕНТІВ ПРИ ВИВЧЕННІ КУРСУ ВНУТРІШНІХ ХВОРОБ - Колісник, П.Ф.; Лисенко, Д.А.; Кравець, Р.А.; Гуменюк, І.П.; Бондарчук, С.В. (Світ медицини та біології, 2013)
Клінічне мислення є результатом якісно організованого навчального процесу у вищий медичній школі при засвоєнні фундаментальних і клінічних дисциплін. Має особливості при навчанні процес формування клінічного мислення іноземних студентів, зокрема і при вивченні внутрішніх хвороб. Формування клінічного мислення у іноземних студентів, на нашу думку, повинно передбачати перехід від тестової форми контролю знань до інтерактивних методик засвоєння та перевірки матеріалу. Такий підхід вимагає змін акцентів при проведенні занять (підвищення рефлексії) і посилення модераторської ролі викладача, на відміну від патерналістської схеми проведення занять, прийнятих при вивченні фундаментальних дисциплін в Україні. У багатьох країнах подібна модель навчання застосовується починаючи з середньої школи і є більш звичною для іноземних студентів, що полегшує засвоєння професійних знань і навичок результаті використання кейс-методу, мозкового штурму та ін.. Запропонована підвищена інтерактивність занять передбачає розширення арсеналу наочних засобів та матеріалів ( презентації, відеоматеріали, результати сучасних методів досліджень), але основну роль у формуванні клінічного мислення має відігравати клінічний розбір хворого із залученням студента до огляду та інтерпретації даних. Перевагою медичної освіти в Україні є можливість саме проведення студентами клінічного розбору і огляду реального хворого, що підвищує інтерактивність засвоєння матеріалу та формує практичні навички студента і майбутнього лікаря безпосередньо в умовах лікувального закладу.