ПОШИРЕНІСТЬ ЗУБОЩЕЛЕПНИХ АНОМАЛІЙ У ДОРОСЛИХ І ДОЛЯ АСИМЕТРИЧНИХ ФОРМ СЕРЕД НИХ - Куроєдова, В.Д.; Макарова, О.М. (Світ медицини та біології, 2012)
Проведена оцінка поширеності І,ІІ,ІІІ класів порушення прикусу за E. Angle серед дорослих. Отримані результати оцінені в історичному аспекті. Поширеність зубощелепних аномалій серед дорослих склала 82%. За останні 113 років спостерігається зростання кількості аномалій І класу і зменшення аномалій ІІІ класу, що може бути пов’язано із значним зниженням жувального навантаження сучасної людини. Найменше зміни торкнулися поширеності аномалій ІІ класу,що відображає певну незалежність дистальної оклюзії від еволюційних процесів. Вперше визначено і проаналізовано частоту зустрічаємості односторонніх форм ІІ класу за E. Angle, частка яких серед інших зубощелепних аномалій склала 13%.