РIДКIСНА УРОДЖЕНА АНОМАЛIЯ ВНУТРIШНЬОГРУДНОГО РОЗМІЩЕННЯ СЕРЦЯ - Ляховський, В.І.; Сакевич, Р.П.; Дем'янюк, Д.Г.; Пузирьов, Г.С.; Ханенко, Є.Б.; Рябушко, Р.М. (Світ медицини та біології, 2012)
Наведене клінічне спостереження хворого 79 років, у якого виявили ішемічну хворобу серця, гострий трансмуральний інфаркт міокарда задньої стінки з розповсюдженням на верхівково-перегородкову зону, ускладнений повною а-v блокадою з гострими нападами синдрому Морганьї-Едемса-Стокса. Через неможливість проведення тимчасової електрокардіостимуляції вирішено провести термінову імплантацію штучного водія ритму (ШВР). При виконанні даної операції запідозрена аномалія положення серця. Виконана каваграфія, при якій виявили атипове положення серця. Стовбур верхньої порожнистої вени разом з правими відділами серця розміщувався у крайньому лівому положенні. Аорта розміщена справа, спостерігався поворот серцево-судинних структур з права на ліво на 1800. Органи черевної порожнини розміщені звичайно. Таке розміщення органів розцінене як лівосформоване ліворозміщене серце.