МОРФОМЕТРИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ПЕРЕДСЕРДНО-ШЛУНОЧКОВИХ КЛАПАНІВ ПРИ ПОЄДНАНІЙ МІТРАЛЬНІЙ ВАДІ СЕРЦЯ - Степанчук, А.П. (Світ медицини та біології, 2012)
Досліджені препарати 8 сердець людей померлих у віці від 34 до 90 років від набутої поєднаної мітральної вади серця внаслідок ревматизму. При морфометричному методі визначали основні метричні параметри мітрального і тристулкового клапанів, а також загальну кількість сухожилкових хорд прикріплених до стулок клапанів. При поєднаній ваді мітрального клапана відбувається потовщення і вкорочення його стулок, що тягне за собою не подовження, а вкорочення, з пропорційним потовщенням сосочково-клапанних сухожилкових хорд і відповідне підтягування до крайового клапанного поясу верхівкових відділів гіпертрофованих сосочкових м’язів. При поєднаній одночасній ваді мітрального клапана з переважанням стенозу діаметр лівого передсердно-шлуночкового отвору зменшується (2,45 ± 0,05 см), а правого збільшується (4,20 ± 0,04). При поєднаній мітральній ваді з перевагою недостатності клапана діаметр збільшується і правого (4,12 ± 0,04 см) і лівого (3,96 ± 0,03 см) передсердно-шлуночкового отворів.