ВЕНОЗНА ГІПОКСЕМІЯ ТА СИНДРОМ КАПІЛЯРНОГО ВИТОКУ У ХВОРИХ З АБДОМІНАЛЬНИМ СЕПСИСОМ ВИСОКОГО РИЗИКУ ЛЕТАЛЬНОСТІ - Курсов, С.В. (Світ медицини та біології, 2012)
У 64 хворих з абдомінальним сепсисом, які мали високі стартові оцінки тяжкості стану за шкалою Acute Physiology And Chronic Health Evaluation-II, протягом тижня після операції досліджували сатурацію змішаної венозної крові киснем та об’єми водних секторів організму. Показано, що венозна гіпоксемія асоціювалася із накопиченням надлишкової рідини в інтерстиції. Ступінь тяжкості венозної гіпоксемії чітко відповідав тяжкості набрякового синдрому. Кореляційний аналіз показав дуже міцний ступінь зворотного зв’язку між насиченням венозної крові киснем та тяжкістю проявів синдрому капілярного витоку. При проведенні рідинної ресусцітації за допомогою різних груп сучасних плазмозамінників виявлено, що найкращий ефект для обмеження капілярного витоку надавали похідні гідроксиетилкрохмалю.