ЗАСТОСУВАННЯ АНТИСЕПТИЧНОГО ПРЕПАРАТУ “ПОВІДОН – ЙОД” В КОМПЛЕКСНОМУ ЛІКУВАННІ ГНІЙНО – ЗАПАЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ М`ЯКИХ ТКАНИН - Нємченко, І.І.; Ляховський, В.І.; Ковальов, О.П.; Дудченко, М.О.; Люлька, О.М.; Кравців, М.І.; Дмитренко, В.П.; Нємченко, Л.Б. (Світ медицини та біології, 2012)
Проведено обстеження 36 хворих з гнійно - запальними процесами м’яких тканин, які знаходилися на лікуванні в хірургічному відділенні №1 2 ГКБ м.Полтави, в комплексному лікуванні яких місцево застосовували антисептичний препарат "повідон - йод". Досліджувалися показники клінічного перебігу раневого процесу і мікробіологічного обсіменіння ран. За результатами клініко - лабораторних досліджень встановлено, що місцеве застосування препарату "повідон - йод" в комплексному лікуванні гнійно - запальних процесів м’яких тканин дає можливість скоротити термін антибактеріальної терапії і прискорює загоєння ран, що позитивно позначається як на клінічному, так і на фармакоекономічному ефекті лікування.