ОСНОВНІ ЧИННИКИ ВПЛИВУ НА ЛУЧНІ ФІТОЦЕНОЗИ ЛІВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Орлова, Л.Д. (Світ медицини та біології, 2012)
Охарактеризовано дію біотичних і абіотичних природних та антропогенних чинників. Вказано, що до основних абіотичних характеристик, які впливають на луки можна віднести, геологічну будову, ґрунтоутворюючі породи, типи ґрунтів, клімат, опади; головними біотичними показниками виступають фітоценоз, зооценоз та мікробоценоз; антропогенні дії частіше всього простежуються через економіко-правові відносинами, основний напрямок господарського використання, частіше в якості сінокосів і випасів, та техногенні прояви. Наголошено, що чинники впливають один на другий і частіше діють комплексно.