МЕХАНІЗМИ РОЗВИТКУ АЛКОГОЛЬНОЇ МІОПАТІЇ СКЕЛЕТНИХ М’ЯЗІВ - Подпалова, О.М.; Нурищенко, Н.Є. (Світ медицини та біології, 2012)
Алкогольна міопатія вважається багатофакторною хворобою. Механізми, що ведуть до розвитку патології м’язів при надмірному споживанні алкоголю, мають декілька варіантів реалізації. Один із механізмів патогенезу алкогольної міопатії пов’язують із зміною окислювально-відновного статусу і антиоксидантним дисбалансом в скелетних м’язах. Крім того, хронічний прийом алкоголю і гостра алкогольна інтоксикація здатні знижувати швидкість білкового синтезу, в тому числі і міофібрилярних білків. Зловживання алкоголем веде до пошкодження сигнальних каскадів, а також підвищення рівня апоптозу в скелетних м’язах.