ЕПІДЕМІОЛОГІЯ ЗЛОЯКІСНИХ ПУХЛИН ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ДІЛЯНКИ ЗА СТАТИСТИЧНИМИ ДАНИМИ ПОЛТАВИ ТА ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Баштан, В.П.; Муковоз, О.Є.; Різник, Б.М.; Пічкур, І.М.; Тараканова, О.І. (Світ медицини та біології, 2012)
Проведено дослідження розповсюдженості злоякісних новоутворень щелепно-лицевої ділянки в Полтаві та Полтавській області з метою оцінки повноти та якості реєстрації хворих на первинні та занедбані випадки, кількість летальних випадків до року та смертність. Вивчені види проведеного лікуванні ( променева терапія, хіміотерапія, хірургічне лікування). Проаналізовані випадки в яких хворим відмовлено в лікуванні. Вивчено кількість та види калічащих операцій та скільки виконано протезувань. В результаті дослідження виявлено недоліки виявляємості хворих на районах, велику занедбаність процесу у Кременчуцькому, Шишацькому, Чорнухівському та Козельщинському районах, низьку професійність районних онкологів та недостатньо ефективну диспансеризацію в міських лікарнях Полтави, недостатньо проведену санітарно-просвітницьку роботу. Результати дослідження сприяють отриманню достовірної інформації про стан ураження населення на злоякісні пухлини щелепно-лицевої ділянки, що необхідно для визначення пріоритетів в організації протиракової боротьби в Україні.