КЛІНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА СОЦІАЛЬНОЇ ФОБІЇ У ПІДЛІТКІВ ПРИ НАЯВНОСТІ НЕБЕЗПЕЧНОГО ДОНОЗОЛОГІЧНОГО ПАТЕРНУ ВЖИВАННЯ ПСИХОАКТИВНИХ РЕЧОВИН - Пономарьова, В.В. (Світ медицини та біології, 2012)
В результаті дослідження було виявлено, що соціальна фобія в групі підлітків з небезпечним донозологічним патерном вживання психоактивних речовин характеризувалася клінічною гетерогенністю та була представлена двома варіантами: генералізованим і негенералізованим. Структурна композиція фобічного синдрому була неоднорідною. Наявність трьох психопатологічних синдромів (астено-фобічного, депресивно-фобічного та тревожно-фобічного з масивними вегетативними проявами тревоги) свідчила об ускладненні композиційної структури соціальної фобії на синдромальному рівні.