ЕФЕКТИВНІСТЬ БАЗИСНОГО ЛІКУВАННЯ ОЖИРІННЯ У ПІДЛІТКІВ: ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ - Сенаторова, Г.С.; Чайченко, Т.В.; Тельнова, Л.Г.; Лутай, Т.В. (Світ медицини та біології, 2012)
Ефективність зниження маси тіла у підлітків є досить низькою незалежно від початкового індексу маси тіла. При динамічному спостереженні встановлено, що 33,41 % підлітків та/або членів їх сімей демонструють дуже низький комплайєнс у відношенні корекції надлишкової ваги, а саме категорично відмовились від повторного обстеження. Найсуттєвішими факторами, що обмежують дотримання рекомендацій, є психосоціальні, а саме недостатня підтримка батьки та однолітків, низька доступність «здорових» продуктів харчування та кількість соціальних закладів для занять фізкультурою та спортом.