ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ХРОНИЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ У ДІТЕЙ НА ТЛІ ОРТОДОНТИЧНОЇ ПАТОЛОГІЇ - Сиротченко, Т.А.; Калініченко, Ю.А. (Світ медицини та біології, 2012)
Ортодонтична незнімна апаратура у дітей з хронічною патологією ШКТ, що асоціюється з Helicobacter pylori, є істотним негативним чинником, що викликає загострення основного захворювання, є причиною підвищення активності самого мікробного збудника, погіршення гігієни порожнини рота і стану тканин пародонту дітей, що, у свою чергу, може утрудняти процес лікування. Це вимагає розробки і впровадження в стоматологічну практику комплексу лікувально-профілактичних заходів для зниження ризику загострень захворювань ШКТ у дітей на тлі лікування незнімною ортодонтичною апаратурою.