ЗНАЧУЩІСТЬ САМОКОНТРОЛЮ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ В ПІДВИЩЕННІ ПРИХИЛЬНОСТІ ПАЦІЄНТІВ ДО ЛІКУВАННЯ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ - Агаєв, А.А.; Бабаєва, А.Д.; Гамзаєв М. А. (Світ медицини та біології, 2012)
Спостерігали 374 пацієнтів з контрольованою артеріальною гіпертонією (АГ), з них 179 чоловіків і 195 жінок. Оцінку прихильності пацієнтів до лікування провели анкетуванням. Прихильними до лікування вважалися пацієнти, що набрали 4 бали, не прихильними - менше 4 балів. До кінця роботи самоконтроль артеріального тиску (АТ) здійснювали 268 з 374 спостережуваних пацієнтів. Підвищення прихильності до лікування АГ є одним з основних заходів в досягненні лікувального ефекту і профілактики ускладнень цього захворювання. Особливо важливе значення має здійснення самоконтролю АТ.