СТАНОВЛЕННЯ ГІПОТАЛАМО-НЕЙРОГІПОФІЗАРНОЇ СИСТЕМИ В РАННЬОМУ ПОСТНАТАЛЬНОМУ ПЕРІОДІ ОНТОГЕНЕЗУ - Жураківська, О.Я. (Світ медицини та біології, 2012)
Робота присвячена питанням вивчення морфофункціональної організації гіпоталамо-нейрогіпофізарної системи в ранньому періоді постнатального онтогенезу. Для дослідження використали гіпоталамус і нейрогіпофіз 30 щурів-самців лінії Вістар віком 1, 15 та 30 днів. Використали гістологічний та електронномікроскопічний методи дослідження. Встановлено, що у новонароджених щуренят в молодих нейронах надзорового та пришлуночкового ядер наявні поодинокі незрілі нейросекреторні гранули, які виявляються і в аксонах нейрогіпофізу. Гліальні клітини молодиференційовані, а в нейрополі виявляються тільки безмієлінові нервові волокна, аксо-соматичні та аксодендритичні синапси. Гематоенцефалічний бар’єр ще не сформований і характеризується безпосередніми контактами нейронів і капілярів. Нейрогіпофіз складається із дрібних термінальних розгалужень аксонів, які переважно містять синаптичні пухирці, оточені зі всіх сторін пітуіцитами, поодинокі аксо-вазальні синапси. Із збільшенням терміну постнатального онтогенезу нейрони диференціюються на світлі і темні нейросекреторні клітини, які містять добре розвинений білок-синтезуючий апарат та зрілі гранули. Серед гліальних клітин виділяються протоплазматичні та волокнисті астроцити, олігодендроцити та мікрогліальні клітини. В нейрополі появляються мієлінові нервові волокна. Завершується становлення гематоенцефалічного бар’єру, який утворений стінкою капілярів та відростками гліальних клітин. У нейрогіпофізі збільшується кількість аксовазальних синапсів, появляються тільця Герінга. В термінальних закінченнях аксонів виявляються молоді, зрілі та дифундуючі нейросекреторні гранули.