СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЧЕРВОПОДІБНОГО ВІДРОСТКА ЛЮДЕЙ У ВІКОВОМУ АСПЕКТІ - Костиленко, Ю.П.; Гринь, В.Г. (Світ медицини та біології, 2012)
Вивчено мікроскопічну будову червоподібного відростка людей у віковому аспекті, починаючи з 40 років. Функціональне призначення апендикса полягає в періодичному заборі порцій вмісту сліпої кишки. . Провідну роль відіграють локальні лімфоепітеліальні асоціації у вигляді фолікулів та їх групових сукупностей (пеєрових бляшок), де вони виконують, як індуктивну, так і ефекторну функції. З віком в апендиксі фолікулярна форма поступово заміщається дифузним типом лімфоепітеліальнї асоціації. Отримані результати, дають підставу говорити, що апендикс зберігає свою активну функцію протягом усього життя людини.