УЛЬТРАСТРУКТУРНІ ЗМІНИ В КОРІ ВЕЛИКОГО МОЗКУ ЩУРІВ ПРИ ЦЕРЕБРАЛЬНОМУ ІНСУЛЬТІ - Савосько, С.І.; Чайковський, Ю.Б.; Макаренко, О.М. (Світ медицини та біології, 2012)
У роботі описана нова модель гострого інсульту, яка полягає у відтворенні хронічної оклюзії однієї загальної сонної артерії і через 10 днів моделювання інтрацеребральної гематоми в області внутрішньої капсули відповідної півкулі головного мозку щурів. Порівняльний аналіз нової моделі з раніше розробленою моделлю гострого геморагічного інсульту показав перевагу першої відносно патогенезу гострої недостатності мозкового кровообігу. Морфологічний і ультраструктурный аналіз кори великих півкуль головного мозку показали значні порушення у вигляді набряку і деструкції клітинних елементів тканини мозку.