СТРУКТУРНІ ОСОБЛИВОСТІ ПІД НИЖНЬОЩЕЛЕПНИХ СЛИННИХ ЗАЛОЗ ЩУРІВ ПІСЛЯ ВВЕДЕННЯ ПРОЗЕРИНУ - Чайковський, Ю.Б.; Цуканов, Д.В. (Світ медицини та біології, 2012)
В роботі проведено визначення основних структурних змін в часточках піднижньощелепної слинної залози щурів після введення прозеріну. Встановлено, що прозерін впливає на всі фази секреторного процесу в під нижньощелепних слинних залозах щурів. В кінцевих відділах посилюється секретоутворення і секретовиведення. В протоковій системі виявлялись ознаки активного переносу рідини із судинного русла і перипротокового інтерстицій в розширені просвіти. В гемомікроциркуляторному руслі визначався спазм резистивної ланки і ділятація та повно кров’я – в ємнісній.