МОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ АДЕНОГІПОФИЗА ДІТЕЙ ПОМЕРЛИХ У ВІЦІ ДО 6 МІСЯЦІВ ВІД ВІЛ- ІНФІКОВАНИХ МАТЕРІВ - Шерстюк С. А. S.A.; Сорокіна І. В. I.V.; Ремнева, Н.О. (Світ медицини та біології, 2012)
В аденогіпофізі дітей, що вмерли у віці до 6 місяців, від ВІЛ- інфікованих матерів виявлена висока напруга адаптаційно-компенсаторних можливостей залози, очевидно, обумовлене впливом хронічної гіпоксії, що й виявилося: зменшенням діаметра клітин, розміру їх секреторних гранул і збільшенням ядерно-цитоплазматичного співвідношення, практично всієї популяції хромофільних клітин, а також збільшення відносного обсягу хромофільних ендокриноцитів, за рахунок хромофобних.