ОСОБЛИВОСТІ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКІВ СОНОГРАФІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ СЕРЦЯ З АНТРОПО-СОМАТОТИПОЛОГІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ І КОМПОНЕНТНИМ СКЛАДОМ МАСИ ТІЛА ЗДОРОВИХ МІСЬКИХ ДІВЧАТ МЕЗОМОРФНОГО СОМАТОТИПУ - Гунас, І.В.; Маєвський, О.Є.; Кириченко, І.М.; Башинська, О.І. (Світ медицини та біології, 2012)
У практично здорових дівчат мезоморфного соматотипу, мешканців Поділля, встановлені особливості взаємозв’язків сонографічних параметрів серця з антропо-соматотипологічними показниками і компонентним складом маси тіла. Показано, що найбільша відносна кількість зв’язків ехокардіографічних показників встановлена з товщиною шкірно-жирових складок, кефалометричними розмірами, компонентами соматотипу, показниками компонентного складу маси тіла. Найбільша кількість зв’язків з конституціональними показниками зафіксована для хвилинного об’єму серця, ударного об’єму, діаметра лівого шлуночка під час діастоли, кінцевого діастолічного об’єма лівого шлуночка, амплітуди руху передньої стулки мітрального клапана в фазу швидкого наповнення та фракції викиду.