ДОБОВА, ТИЖНЕВА І МІСЯЧНА ВАРІАБЕЛЬНІСТЬ ВИПАДКІВ СМЕРТІ СЕРЕД ЖІНОК РЕПРОДУКТИВНОГО ВІКУ В АЗЕРБАЙДЖАНІ - Багірова, Л.Г. (Світ медицини та біології, 2026)
У роботі використано всі медичні свідоцтва про смерть жінок репродуктивного віку (15–49 років) в Азербайджані за 2023 рік. Медичні свідоцтва про смерть були розподілені за днями тижня та місяцями року на основі інформації про дату смерті. У 2023 році середньодобова кількість померлих жінок віком 15–49 років становила 5,63±0,13 (мода 5, медіана 5, мінімальна та максимальна кількість відповідно 0 та 18). В Азербайджані смертність жінок репродуктивного віку варіабельна за календарними днями року (0–18 випадків за добу), по днях тижня (5,21±0,31 по вівторках та 6,40±0,42 по четвергах), по тижнях (3,28±0,56 за 5–11 червня, 8,28±0 за 13–19 лютого) (4,83±0,36 у листопаді, 6,77±0,39 у січні) та за сезонами (5,28±0,23 восени, 6,40±0,26 взимку). Середньодобова кількість випадків смерті значно більша по четвергах. 14 і більше випадків смерті спостерігалися 2 лютого (четвер) та 24 серпня (четвер). Структура причин смертності в ці дні суттєво відрізнялася від такої в інші дні (χ²=2,7; ϑ=11, P=0,01) в основному за рахунок відносно високої частки цукрового діабету (5,9 і 0,7 %) та хронічної хвороби нирок (8,8 і 2,7 %), а також впливу зовнішніх причин (20,6 і 15,8 %). Варіабельність смертності жінок репродуктивного віку за часовими інтервалами в Азербайджані з великою ймовірністю може бути пов’язана з медико-організаційними проблемами, а не з кліматичними умовами.