СКРИНІНГ ФАКТОРІВ РИЗИКУ РОЗВИТКУ КАРІЄСУ - Браїлко, Н.М.; Павленко, С.А.; Зеленський, Д.Р.; Назаренко, З.Ю.; Ткаченко, І.М.; Гуржій, О.В.; Писаренко, О.А. (Світ медицини та біології, 2026)
Карієс зубів залишається поширеним хронічним захворюванням, що вимагає ефективних стратегій оцінки ризику. Метою дослідження було визначити фактори ризику виникнення та прогресування карієсу у молодих людей. У дослідженні взяли участь 26 студентів-стоматологів віком 19–20 років, розподілених на три групи: без карієсу, з компенсованою та субкомпенсованою формами карієсу. Комплексне обстеження включало оцінку швидкості слиновиділення, в’язкості, рН, давності нальоту з використанням індикаторних пігулок та мікроскопічний аналіз зубного нальоту, забарвленого за Грамом. Результати показали, що швидкість слиновиділення та рН (6,0–7,0) були в межах фізіологічної норми у всіх групах. Однак у пацієнтів з карієсом виявлено підвищену в’язкість слини та переважання зрілого зубного нальоту (>48 годин). Мікробіологічний аналіз виявив домінування грампозитивних коків, морфологічно подібних до видів Streptococcus, у нальоті осіб з активним карієсом. Зроблено висновок, що локальні фактори, такі як в’язкість слини та зрілість біоплівки, є критичними детермінантами ризику навіть за нормальних загальних параметрів слини.