КОРЕКЦІЯ ПОКАЗНИКІВ МІНЕРАЛЬНОГО ОБМІНУ У РОТОВІЙ РІДИНІ ПАЦІЄНТІВ З ХРОНІЧНИМ ГЕНЕРАЛІЗОВАНИМ ПАРОДОНТИТОМ, ОСТЕОПЕНІЄЮ ТА ОСТЕОПОРОЗОМ ЗА ДОПОМОГОЮ ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ - Горохівська, Ю.В.; Гуртова, Я.М.; Дєньга, О.В.; Балега, М.І.; Новікова, Ж.О.; Дем’янчук Ю.В. Yu.V.; Шнайдер, Д.С. (Світ медицини та біології, 2026)
Дослідження присвячене оцінці впливу терапевтичного комплексу препаратів на показники мінерального обміну – концентрацію кальцію та неорганічного фосфору в ротовій рідині пацієнтів з хронічним генералізованим пародонтитом на тлі остеопенії та остеопорозу. Тридцять п’ять дорослих (віком 25–55 років) були розподілені на три групи: інтактну здорову контрольну групу, групу порівняння, яка отримувала механічну та фармакологічну пародонтальну терапію відповідно до клінічних настанов, та основну групу, яка отримувала ту саму стандартну терапію, доповнену лікувально-профілактичним комплексом. Результати досліджень свідчать про те, що запропонований терапевтичний комплекс препаратів чинить виражений мінералізуючий ефект та покращує біохімічні показники ротової рідини у пацієнтів із хронічним генералізованим пародонтитом, що супроводжується остеопенією та остеопорозом.