ДОСЛІДЖЕННЯ МАРКЕРА МІКРОБНОЇ КОНТАМІНАЦІЇЇ – АКТИВНОСТІ УРЕАЗИ У РОТОВІЙ РІДИНІ ПАЦІЄНТІВ ПІСЛЯ ОПЕРАТИВНОГО ВТРУЧАННЯ З ВИДАЛЕННЯ ПУХЛИН І ХІМІОТЕРАПІЇ НА ТЛІ ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ - Гулюк, С.А.; Дєньга, А.Е.; Скульська, С.В.; Рачинський, С.В.; Маслов, О.В.; Маслов, В.О.; Левіна, О.О. (Світ медицини та біології, 2026)
Дослідження було присвячене оцінці впливу терапевтичного комплексу препаратів на показник мікробного забруднення порожнини рота – активність уреази в ротовій рідині пацієнтів після хірургічного видалення пухлин та хіміотерапії. До дослідження було залучено 35 дорослих осіб (віком 25–55 років): контрольну групу здорових осіб, групу порівняння, яка отримувала лише стандартну онкологічну допомогу, та основну групу, яка отримувала стандартну допомогу разом із терапевтичним і профілактичним комплексом. Нестимульовану цільну слину збирали на початку дослідження та через 1, 3, 6 і 12 місяців після операції. Визначали активність уреази. Результати аналізували за допомогою t-критерію Стьюдента (p