ПОКАЗНИКИ ЛІПІДНОГО ОБМІНУ У ХВОРИХ НА ГІПЕРТОНІЧНУ ХВОРОБУ ІІ СТАДІЇ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД НАЯВНОСТІ СУПУТНЬОЇ МЕТАБОЛІЧНО-АСОЦІЙОВАНОЇ СТЕАТОТИЧНОЇ ХВОРОБИ ПЕЧІНКИ - Кузьмінова, Н.В.; Іванкова, А.В.; Грібенюк, О.В.; Лозинський С.E.; Романова, В.О.; Побережець, О.Л.; Кульчицька, О.М. (Світ медицини та біології, 2026)
Обстежено 170 хворих з гіпертонічною хворобою ІІ стадії. Залежно від наявності метаболічно-асоційованої стеатотичної хвороби печінки (підтвердженої за допомогою ультразвукового методу обстеження та фібротесту) всі обстежені пацієнти були поділені на дві клінічні групи. До першої клінічної групи увійшло 109 пацієнтів з гіпертонічною хворобою ІІ стадії та стеатотичною хворобою печінки, до другої – 61 пацієнт з гіпертонічною хворобою ІІ стадії без ураження печінки. До групи контролю увійшло 30 практично здорових осіб. Усім пацієнтам, окрім загальноклінічних і лабораторних методів обстеження, було проведено визначення показників ліпідного спектру сироватки крові та ліпопротеїну (а). Коморбідність гіпертонічної хвороби ІІ стадії та метаболічно-асоційованої стеатотичної хвороби печінки супроводжувалась суттєвим (р˂0,05) зростанням концентрації загального холестерину, холестерину в ЛПНЩ та ЛПДНЩ, тригліцеридів, індексу атерогенності та ліпопротеїну (а) як порівняно із здоровими особами, так і хворими на гіпертонічну хворобу ІІ ст. без супутнього враження печінки, що може свідчити про суттєво підвищений ризик розвитку атеросклерозу та інших серцево-судинних захворювань у даних пацієнтів.