АНАЛІЗ ЕЛЕКТРОНЕЙРОГРАФІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ПРИ УРАЖЕННЯХ ПЕРИФЕРІЙНИХ НЕРВІВ ВЕРХНЬОЇ КІНЦІВКИ - Півторак, В.І.; Верхоланцев, Д.С.; Півторак, К.В. (Світ медицини та біології, 2026)
Дослідження направлено на визначення діагностичної цінності електрофізіологічного обстеження, порівнюючи із ультразвуковим дослідженням та провокуючими компресійними тестами, для підтвердження та встановлення ступеня важкості ураження периферичного нерва, а також прогнозу щодо подальшої тактики лікування на прикладі компресії серединного нерва у карпальному каналі. Обстежено 130 пацієнтів, у яких були виявлені ознаки ушкодження серединного нерва. Усім пацієнтам проводили провокуючі тести (Фалена, Тінеля, Дуркана). Під час проведення електрофізіологічного обстеження оцінювалися такі показники: амплітуда, швидкість, дистальна латентність моторної та сенсорної відповіді. Поперечний переріз серединного нерва на вході в канал при сонографії добре корелює з результатами електродіагностики. Показники електронейроміографії чітко та достовірно визначають помірну та важку ступінь синдрому зап’ястного каналу. Проблемою діагностики є те, що частина пацієнтів з клінічними симптомами синдрому зап’ястного каналу має показники, що статистично не відрізняються від показників у пацієнтів контрольної групи.