ДІАГНОСТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ЛАКТАТДЕГІДРОГЕНАЗИ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ COVID-19 НА ОСНОВІ КЛІНІКО-ЛАБОРАТОРНИХ ДАНИХ - Тагізаде, Р.К.; Мамедова, Р.Ю.; Гасимова, С.Г.; Наджафова, Д.А.П.; Гаджиєва, Г.К. (Світ медицини та біології, 2026)
Лактатдегідрогеназа є внутрішньоклітинним ферментом, який відображає ступінь ураження тканин та інтенсивність запальної реакції. При інфекції COVID-19, підвищена активність лактатдегідрогенази асоціюється з цитолітичним ураженням клітин легенів, печінки та серця, а також з розвитком системної гіпоксії та метаболічної дисфункції. Було проведено ретроспективний аналіз 102 пацієнтів, які проходили лікування у період з червня по грудень 2020 року. Діагноз COVID-19 було підтверджено методом полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі. Активність лактатдегідрогенази визначали при надходженні до стаціонару з використанням автоматичного біохімічного аналізатора Cobas c311 (Roche Diagnostics GmbH) відповідно до міжнародних стандартів якості лабораторних досліджень. Пацієнтів було розділено на дві групи: з легким/середньотяжким перебігом (n=82) та тяжким перебігом захворювання (n=20). Маркерами тяжкості, за якими проводився розподіл, були сатурація кисню (SpO₂), дані комп’ютерної томографії (КТ1–4) та рівень С-реактивного білка. Середній рівень лактатдегідрогенази у групі важкого перебігу становив 913,3±84,7 Од/л, що статистично значуще вище порівняно з групою легкого/середньотяжкого перебігу (458,0±62,4 Од/л, p