ОСОБЛИВОСТІ КОМПОНЕНТІВ СОМАТОТИПУ ТА ПОКАЗНИКІВ КОМПОНЕНТНОГО СКЛАДУ МАСИ ТІЛА У ХВОРИХ НА ГНІЗДОВУ АЛОПЕЦІЮ УКРАЇНСЬКИХ ЧОЛОВІКІВ - Шакатіра, М.А.М.; Дмитренко, С.В.; Пролигіна, І.В.; Бандурка, Н.М.; Ткач, А.А.; Дроненко, В.Г.; Гунас, І.В. (Світ медицини та біології, 2026)
Встановлено, що у хворих на гніздову алопецію українських чоловіків загалом, 1-го, 2-го та 3-го ступеня тяжкості, порівняно з практично здоровими чоловіками, величина ектоморфного компоненту соматотипу (відповідно на 43,87 % – 30,57 % – 51,79 % – 59,55 %) та кісткового компоненту маси тіла за визначеного за формулами Матейко (відповідно на 16,24 % – 18,01 % – 14,29 % – 16,02 %) достовірно менші, а м’язового та жирового компонентів маси тіла за Матейко (відповідно на 14,00 % – 11,07 % – 15,34 % – 18,09 % та на 11,61 % – 6,00 % – 15,43 % – 15,82 %), а також, за винятком 1-го ступеня тяжкості, м’язового компоненту маси тіла визначеного за формулами Американського інституту харчування (відповідно на 11,55 % – 13,39 % – 17,30 %) – навпаки достовірно більші або мають тенденції до більших значень. Між хворими на гніздову алопецію українськими чоловіками в більшості випадків встановлені тенденції до більших значень у хворих 2-го ступеня тяжкості ендоморфного компонентку соматотипу (на 7,37 %) та жирової маси тіла за Матейко (на 10,03 %), а також у хворих 3-го ступеня тяжкості м’язової маси тіла за Матейко (на 7,90 %) й Американського інституту харчування (на 10,48 %) та жирової маси тіла за Матейко (на 10,46 %) порівняно з хворими 1-го ступеня тяжкості.