ЦИТОКІНОВИЙ ПРОФІЛЬ ТА СИГНАЛЬНІ МАРКЕРИ СТРЕС-ВІДПОВІДІ У СЕЛЕЗІНЦІ ЩУРІВ ПІСЛЯ ВВЕДЕННЯ ОТРУТИ LEIURUS MACROCTENUS - Галенова, Т.І.; Маєвський, О.Є.; Подзігун, Л.В.; Кисельова, Т.М.; Томчук, В.А. (Світ медицини та біології, 2026)
У дослідженні оцінено динаміку змін рівня запальних медіаторів і сигнальних молекул, асоційованих із відповіддю на стрес, у селезінці щурів після одноразового внутрішньом’язового введення отрути L. macroctenus у дозі, що відповідала середній летальній дозі. Вплив отрути зумовлював раннє підвищення рівня прозапальних цитокінів протягом першої години з подальшим зростанням протизапальних цитокінів через 24 години. Одночасне підвищення рівнів ядерного фактора каппа B, індукованого гіпоксією фактора 1 альфа, а також білків теплового шоку 60 і 70 свідчило про активацію транскрипційних механізмів запальної відповіді та клітинних стресових реакцій. Наприкінці періоду спостереження (72 години) більшість досліджуваних показників наближалася до контрольних значень. Отримані результати демонструють координовану та зворотну імунну відповідь у тканині селезінки та підкреслюють участь вторинних лімфоїдних органів у системній реакції організму на отруєння отрутою скорпіона.