МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН МАКРОФАГАЛЬНОЇ ЛАНКИ СЕЛЕЗІНКИ ЗА УМОВ ОКСИДАТИВНО-НІТРОЗАТИВНОГО СТРЕСУ, ВИКЛИКАНОГО ТРИВАЛИМ ВВЕДЕННЯМ КОМПЛЕКСУ ХІМІЧНИХ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК - Мамай, О.В.; Білаш, С.М.; Проніна, О.М.; Коптев, М.М.; Пирог-Заказнікова, А.В.; Коломієць C.В.; Мазур, Б.Р.; Стецук, Є.В. (Світ медицини та біології, 2026)
Дослідження присвячено вивченню впливу тривалого введення комплексу харчових добавок на стан макрофагальної ланки селезінки щурів. Експеримент проведено на сімдесяти щурах-самцях, які отримували суміш добавок протягом 1–20 тижнів. Оцінювали рівні малонового діальдегіду, нітритів та імуноморфологію CD68+ макрофагів. Встановлено двофазну реакцію макрофагальної популяції. На ранніх термінах спостерігалося зростання кількості клітин із піком на 4-му тижні, що у 1,79 раза перевищувало контроль. Хронічний вплив призвів до вираженої редукції чисельності клітин до 20-го тижня у 4,48 раза порівняно з початковими значеннями. Морфологічний аналіз виявив прогресуючу фрагментацію клітин, атрофію маргінальної зони та зниження інтенсивності імуногістохімічного забарвлення. Структурна деградація макрофагального апарату тісно корелювала з накопиченням продуктів пероксидного окиснення ліпідів. Робота демонструє механізм виснаження імунного бар’єру селезінки під дією тривалого ксенобіотичного навантаження.