ВПЛИВ ГІДРОГЕН СУЛЬФІДУ ТА ЦИСТЕЇНУ НА ТОНУС АОРТИ ЩУРІВ З РІЗНИМ СТАТУСОМ ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ - Нечипорук В.M.; Мельник A.В.; Волощук, Н.І.; Слєпцова, І.В.; Пашинська, О.С.; Нефьодов, О.О.; Корда M.M. (Світ медицини та біології, 2026)
Порушення функціонального стану щитоподібної залози є важливим чинником ризику розвитку ендотеліальної дисфункції та серцево-судинних захворювань. У дослідженні оцінено вплив сірковмісних сполук, зокрема цистеїну та гідрогенсульфіду, на скоротливу активність грудної аорти щурів із експериментально індукованим гіпо- та гіпертиреозом. Результати показали, що дефіцит тиреоїдних гормонів значно знижує здатність судинної стінки до релаксації у відповідь на зазначені сполуки, що підтверджувалося зміщенням кривих «доза-ефект» та підвищенням середньоефективних концентрацій. Натомість гіпертиреоїдний стан не спричинив суттєвих змін у тонусі аорти. Виявлені закономірності свідчать про формування вираженої ендотеліальної дисфункції при гіпотиреозі та розширюють уявлення про молекулярні механізми регуляції судинного тонусу в умовах ендокринних порушень. Отримані дані відкривають перспективи для пошуку нових терапевтичних мішеней у корекції серцево-судинних патологій, пов’язаних із дисфункцією щитоподібної залози.