НАУКОВА ЕВОЛЮЦІЯ ТА ГЛОБАЛЬНІ ТЕНДЕНЦІЇ У ВИВЧЕННІ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКІВ МІЖ МОРБІДНИМ ОЖИРІННЯМ ТА ПСИХІЧНИМ ЗДОРОВ’ЯМ - Мігенько, Л.М.; Кулешко, І.І.; Холопов, Л.С.; Рябоконь, С.С.; Мігенько, Б.О.; Дживак, В.Г. (Світ медицини та біології, 2026)
Метою дослідження було проведення бібліометричного аналізу світового каталогу наукової літератури, індексованої у провідних науко метричних базах даних, з метою виявлення часової динаміки проблеми, її структури та найпоширеніших векторів досліджень коморбідності морбідного ожиріння та афективної патології. Було обрано кількісно-структурно-аналітичний метод та використано спеціалізований пошуковий запит, що поєднував терміни, пов’язані з тяжким ожирінням та тривожно-депресивними розладами. Було проаналізовано рік публікації, тип документа, галузеву приналежність, географічний та інституційний розподіл і профілі фінансування. Результати показали постійне зростання інтересу до цієї наукової галузі, і найпоширенішими були оригінальні клінічні дослідження та систематичні огляди. Найбільш продуктивними з точки зору кількості публікацій були дослідницькі центри США та Китаю, що базуються на глобалізації міждисциплінарних досліджень у галузі баріатричної медицини та психіатрії. Тематичний розподіл підтверджує взаємодію клінічних, нейробіологічних та імунометаболічних підходів. Згідно з узагальненням існуючих досліджень, між морбідним ожирінням та тривожно-депресивними розладами існує двосторонній патофізіологічний зв’язок, в якому ключову роль відіграють хронічне слабке запалення, нейрозапалення, порушення регуляції гіпоталамо-гіпофізарно-наднирковозалозної осі, інсулінорезистентність та втрата нейропластичності. Тенденція пов’язувати тяжкість ожиріння з психологічним дистресом доводить важливість включення психіатричного скринінгу в схеми лікування пацієнтів з тяжким ожирінням. Ці висновки підтримують розвиток цієї галузі як незалежної міждисциплінарної сфери та проливають світло на можливості створення індивідуалізованих підходів до лікування з урахуванням імунометаболічного фенотипу та впливу хронічного стресу.